Siirry sisältöön

Usein kysytyt kysymykset

Haluan maksaa lainaosuuteni pois. Miten toimin?

Lainaosuuden poismaksua varten sinun tulee tilata lainaosuuslaskelma asiakaspalvelustamme. Lainaosuuslaskelma on maksullinen dokumentti. Lainaosuutesi täsmäytetään halutulle maksupäivälle eli laskelmassa huomioidaan jäljellä olevan lainaosuuden lisäksi mahdolliset yli- tai alijäämät. Riippuen pankista, jossa laina on, voi pankki veloittaa lainaosuudella tehtävästä ylimääräisestä lyhennyksestä palvelumaksun. Kyseinen kulu peritään lainanosuuden maksavalta osakkaalta.

Mistä remonteista pitää tehdä ilmoitus taloyhtiölle?

Taloyhtiölle tulee ilmoittaa huoneistoremonteista, joilla on vaikutusta yhtiön rakenteisiin. Näitä remontteja ovat esimerkiksi keittiöremontti, kylpyhuoneremontti, lattiamateriaalin vaihto ja kaikki sellaiset toimenpiteet, joissa joudutaan teettämään LVI- tai sähkötöitä. Käytännössä seinien ja katon maalauksesta sekä tapetoinnista ei tarvitse ilmoittaa, mutta lähes kaikesta muusta remontista ilmoitus tulee tehdä. Mikäli olet asiassa epävarma, kysy tarvittaessa neuvoa isännöitsijältä.

Mihin isännöitsijäntodistusta tarvitaan?

Isännöitsijäntodistus on tärkeä asiakirja esimerkiksi asuntokaupoissa. Myös pankki voi pyytää isännöitsijäntodistuksen, jos teet esimerkiksi henkilökohtaisia tai yrityksen rahoitusjärjestelyjä. Isännöitsijäntodistus tarvitaan myös perunkirjoitusta varten. Todistus sisältää tiedot taloyhtiöstä ja asunnosta, tehdyt ja suunnitellut korjaukset, sekä ajantasaisen tiedon vastikemaksuista ja lainoista. Yleisimmin asuntokauppoja varten tulee tilata isännöitsijäntodistus liitteineen, mutta pankille voi riittää todistus ilman litteitä. Varmistathan ennen tilausta, millaiseen tarpeeseen todistuksen tarvitset.

Mistä voin tilata isännöitsijäntodistuksen?  

Voi tilata isännöitsijäntodistuksen helposti verkkokaupastamme. 

Missä voin ilmoittaa uuden asukkaan tiedot?

Muuttoilmoituksen taloyhtiöön teet kätevästi sähköisellä muuttoilmoituslomakkeellamme. Muuttoilmoituksen kautta saamme isännöintiin nopeasti ja tietoturvallisesti kaikki tarvittavat asukkaan tiedot. Huomioithan ettei maistraattiin/postiin tehdyt muuttoilmoitukset tule meille, vaan muuttoilmoitus on jokaisen tehtävä isännöintiin erikseen. Ilmoitathan samalla myös edellisen asukkaan poismuutosta ja kaikki asuntoon muuttavat henkilöt, myös lapset.

Verottaja pyytää tietoja edellisvuoden maksetuista vastikkeistani. Mistä saan dokumentin?

Voit tilata asiakaspalvelustamme maksuhistorian. Veloitamme maksuhistorian toimittamisesta kulloinkin voimassa olevan asiakirjamaksun. Maksuhistorian pystyt katsomaan myös omasta verkkopankistasi. 

Verottaja pyytää tietoa, onko yhtiölaina tuloutettu vai rahastoitu?

Näet tiedon taloyhtiösi edellisestä tilinpäätöksestä. Tieto löytyy joko toimintakertomukselta kirjallisena, tai taloyhtiön tuloslaskelmalta. Mikäli laina on rahastoitu, on tuloslaskelmalla merkintä ”rahastosiirrot xxx €”. Tällöin lainan pääomavastikkeita on rahastoitu. Mikäli rahastointia ei ole tehty, ei tällaista merkintää tuloslaskelmalla ole. 

Olen ostanut asunnon taloyhtiöstä. Mitä minun kuuluu tehdä?

Osakehuoneiston omistajan täytyy hakea omistuksen rekisteröintiä huoneistotietojärjestelmään. Omistuksen rekisteröintiä voi hakea, kun taloyhtiö on jo huoneistotietojärjestelmässä. Vanha osakekirja korvataan sähköisellä omistajamerkinnällä.

Lisätietoa saat Maamittauslaitoksen sivuilta: https://www.maanmittauslaitos.fi/huoneistot/huoneiston-omistajalle/hae-omistuksen-rekisterointia

Osakehuoneistolla tarkoitetaan esimerkiksi asuinhuoneistoa, autopaikkaa, varastoa tai liikehuoneistoa. Koska omistajuuden rekisteröinnissä voi kestää kuukausia, ilmoita osakasmuutoksesta myös isännöinnin asiakaspalveluun joko verkkopalvelussamme tai sähköpostitse. Kauppakirjan tietojen perusteella mm. laadimme vastikelaskut uudelle omistajalle, suoritamme vesitasauksen ja päivitämme tarvittaessa asukastiedot.

Kuka ilmoittaa huollolle nimen vaihdosta?

Tehtyäsi meille muuttoilmoituksen ilmoitamme huollolle nimen vaihdosta. 

Miten saan asiani yhtiökokoukselle käsiteltäväksi?

Kirjoita hallitukselle vaatimus, jossa selvitetään tarkasti, mitä asiaa haluat yhtiökokouksessa käsiteltävän ja mikä on tavoitteesi. Voit lähettää vaatimuksen esimerkiksi sähköpostilla isännöitsijälle. Vaatimus tulee esittää ajoissa siten, että asia voidaan sisällyttää yhtiökokouskutsuun. Suositeltavaa on tehdä tämä vähintään kolmea viikkoa ennen yhtiökokousta. Yhtiökokouksen ajankohtaa voi tiedustella taloyhtiön hallitukselta tai isännöitsijältä.

Sain vedentasauksesta palautusta. Miten toimin?

Voit vähentää palautussumman suoraan seuraavasta yhtiövastikkeestasi. Mikäli haluat, että summa palautetaan tilillesi, ole yhteydessä asiakaspalveluumme.